Tarta żurawinowa

    Tarta żurawinowa

    3polubienia
    55min.


    Zrobione przez 973 osoby

    Lekka, superprosta i pyszna. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 220 g (2 szkl.) żurawiny
    • 60 g (1/2 szkl.) posiekanych orzechów włoskich
    • 115 g roztopionego masła
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem okrągłą blachę o średnicy 23 cm.
    2. Wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać żurawinę i orzechy, lekko potrząsać całością, by żurawina dobrze się pokryła. Dodać masło, ubite jajka i aromat migdałowy. Jeśli używasz mrożonych żurawin, mieszanina będzie bardzo gęsta. Wyłożyć ciasto do przygotowanej blachy.
    3. Piec w temperaturze 175°C przez 40 minut lub do momentu kiedy wykałaczka wetknięta w środek będzie wychodzić czysta. Podawać na ciepło, z bitą śmietaną lub lodami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    bardzo fajny przepis ale...po pierwsze tarte pieklam w temp. 220 stopni Celsjusza przez 40 min. po drugie dodawalam proszek do pieczenia. Uzywalam mrozonych zurawin wiec moze dlatego musialam zwiekszyc temperature ale srednio w to wierze ze by Ci sie te ciasto zapieklo w takiej temperaturze jaka podajesz przez 40 min przez godzine to moze i prawda. Moim zdaniem smakuje najlepiej na drugi dzien i wcale nie musicie jej jesc na cieplo. Konsystencje ma takiej slodkiej buleczki z lekko kwasnymi owocami pycha! - 09 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis