Tort jogurtowy

    Tort jogurtowy

    Zapisz do ulubionych
    3godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jeden z moich ulubionych tortów - lekki i kolorowy ozdobi każde przyjęcie i ucieszy każdego solenizanta - zwłaszcza tych najmłodszych.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 opakowania (po 220 g) jogurtu greckiego
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 5 opakowań (po 75 g) różnokolorowych galaretek
    • 6 łyżeczek żelatyny
    • 1 paczka (250 g) herbatników
    • bita śmietana do dekoracji
    • owoce do dekoracji (brzoskwinie, truskawki, jagody)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Jogurt przełożyć do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i wymieszać.
    2. Przygotować 4 galaretki - każdą rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, przelać do płytkich naczyń i odstawić aby stężały. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody.
    3. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę i wymieszać z jogurtem. Dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać.
    4. Tortownicę wyłożyć herbatnikami. Wyłożyć na nie krem z galaretkami i wstawić do lodówki do stężenia.
    5. Ostatnią galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia.
    6. Na wierzch tortu wyłożyć bitą śmietanę i ozdobić owocami. Całość zalać galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis