Kurczak pieczony w winie

    Kurczak pieczony w winie

    1polubienie
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Mniej tradycyjny sposób na pieczonego kurczaka - najpierw oddzielam mięso od kości, owijam skórą i tak piekę polewając winem. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cały kurczak
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta curry
    • szczypta słodkiej papryki
    • 2 szklanki białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Z kurczaka ściągnąć skórę, mięso oddzielić od kości i pokroić. Oprószyć solą, pieprzem, curry i papryką. Mięso zrolować i owinąć skórą, zabezpieczyć nitką i włożyć do naczynia żaroodpornego.
    3. Piec przez około godzinę, od czasu do czasu podlewając winem.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis