Tymbaliki ze szpinaku

    Tymbaliki ze szpinaku

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna i łatwa do przygotowania przystawka. Parmezan można zastąpić innym serem włoskim lub fetą. Zawsze hit!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 bochenka (300 g) chleba pszennego, pokrojonego w kostkę
    • 180 ml mleka
    • 1 kg szpinaku
    • 1/3 kostki (80 g) masła
    • 50 g parmezanu
    • 2 jajka
    • 2 ząbki czosnku
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 g marchewki, pokrojonej w kostkę
    • Sos
    • 1 szklanka białego wytrawnego wina
    • 1 cebula dymka, posiekana
    • 1 szklanka śmietany 36%
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta mielonej ostrej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Chleb włożyć do miski i zalać mlekiem, odstawić na 15 minut.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Natłuścić 6 kokilek.
    3. Szpinak opłukać, pokroić i włożyć do rondla. Odparować na małym ogniu. Dodać 3 łyżki masła i dusić przez 3 minuty.
    4. 2/3 szpinaku zmiksować z chlebem (chleb wcześniej odcisnąć z mleka), parmezanem, jajkami, czosnkiem i pozostałym masłem. Doprawić gałką, solą i pieprzem.
    5. Na dno i boki kokilek nałożyć masę szpinakową. Środek napełnić całymi liśćmi szpinaku i kawałkami marchewki, przykryć pozostałym szpinakiem.
    6. Blaszkę do pieczenia napełnić do połowy wodą, ustawić w niej kokilki. Piec przez 50 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie przełożyć na talerz.
    7. Przygotować sos. Zagotować wino, dodać cebulkę i gotować na wolnym ogniu, aż sos zmniejszy objętość o połowę. Dodać śmietanę, wymieszać i gotować przez 2 minuty. Doprawić do smaku, polać tymbaliki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis