Tartaletki z ciasta filo

    Tartaletki z ciasta filo

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna przystawka na imprezę sylwestrową. Cienkie jak papier ciasto filo napełnione farszem z kraba i serka śmietankowego. Można użyć paluszków surimi lub posiekanych krewetek. Rewelacja!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 200 g mięsa kraba
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 100 g serka śmietankowego
    • 3 łyżki startego sera manchego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    • szczypta chili
    • 10 arkuszy ciasta filo, rozmrożonego
    • 80 g masła, roztopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Pietruszkę i szczypiorek posiekać.
    3. Mięso z kraba posiekać i przełożyć do miski.
    4. Serek śmietankowy powinien mieć temperaturę pokojową, aby z łatwością można było połaczyć składniki.
    5. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i chili.
    6. Arkusze ciasta filo delikatnie rozwinąć. Każdy posmarować masłem (najlepiej za pomocą pędzelka - wystarczy musnąć), a następnie pokroić na kwadraty.
    7. Wykładać foremki układając kawałki ciasta pod kątem aby utworzyła się rozetka, a ciasto wystawało ponad foremkę. Napełniać farszem.
    8. Piec przez 20 minut, aż wierzch będzie rumiany. Wyjąć z foremek i odstawić do ostygniecia.

    zamiennik

    Zamiast sera manchego można użyć parmezanu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis