Gęś po staropolsku

    Gęś po staropolsku

    3polubienia
    11godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tradycyjny sposób na przyrządzenie gęsi - nacierana majerankiem, nadziewana jabłkami i owocami jałowca. Aromatyczna i soczysta. Zachwyci każdego!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 gęś (około 2 kg)
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka majeranku
    • 10 g owoców jałowca
    • 2 duże kwaśne jabłka
    • 2 łyżki oliwy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 11godz.15min. 

    1. Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pod skórę powciskać owoce jałowca.
    2. Jabłka umyć i w całości włożyć do środka, posypać majerankiem i jałowcem. Gęś zaszyć i odstawić do lodówki na całą noc.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C.
    4. Do brytfanki nalać oliwę, włożyć gęś, przykryć i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez 2,5 godziny.
    5. Upieczoną gęś odstawić na 30 minut, wyjąć jabłka i pokroić na ćwiartki. Gęś kroić na porcje i podawać z jabłkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis