Tarta ze świeżą dynią

    Tarta ze świeżą dynią

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 216 osób

    Tarta ze świeżymi dyniami prosto z ogródka. Najlepsza ledwo ciepła, ze świeżo ubitą śmietaną na wierzchu każdej porcji. Pozostałe puree z dyni można wykorzystać do każdego innego przepisu, w którym użyta ma być dynia w puszce.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 średnia dynia cukrowa
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 kruche ciasto na blachę o średnicy 23 cm
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 jaja, lekko ubite
    • 235 ml (1 szkl.) miodu, lekko podgrzanego
    • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
    • 120 ml (1/2 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Przeciąć dynię na pół i usunąć pestki. Lekko posmarować olejem powierzchnię cięcia. Położyć przeciętą stroną do dołu na dużej blasze wyłożonej folią aluminiową i lekko wysmarowanej olejem. Piec w temperaturze 165°C, aż miąższ będzie miękki pod widelcem. Ostudzić by była lekko ciepła. Wyskrobać miąższ. Małe partie miąższu miksować w mikserze na puree.
    2. W dużej misce wymieszać 2 szklanki puree z dyni z przyprawami i solą. Dodać jaja, miód, mleko i śmietanę. Wlać nadzienie do przygotowanego ciasta.
    3. Piec w temperaturze 205°C przez 50 do 55 minut lub do momentu gdy nóż włożony w ciasto ok. 2,5 cm od brzegu będzie wychodził czysty. Studzić na metalowej podstawce.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis