Pstrąg w orzechach

    Pstrąg w orzechach

    1polubienie
    2godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wyjątkowo pyszny pstrąg pieczony w orzechowym sosie na bazie białego wina. Aromatyczny i delikatny, uatrakcyjni każde przyjęcie!

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 sprawione pstrągi
    • sól i pieprz do smaku
    • sok i skórka otarta z cytryny
    • Sos
    • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    • 2 łyżeczki miodu spadziowego
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 150 ml wytrawnego białego wina
    • 2 łyżki masła
    • kilka listków mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Pstrągi umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem na zewnatrz i wewnątrz. Obłożyć skórką otartą z cytryny, skropić sokiem, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    2. W międzyczasie wymieszać orzechy z miodem, sokiem z cytryny, przecierem pomidorowych i winem. Odstawić na bok.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
    4. Pstrągi ułożyć w naczyniu, do środka włożyć listki mięty. Na wierzch pstrągów położyć wiórki masła. Piec przez 6 minut.
    5. Pstrągi przewrócić na drugą stronę i polać sosem. Piec jeszcze przez 15 minut.

    rada

    Czas pieczenia zależy od wielkości pstrągów - ryba ważąca około 250 g będzie gotowa po około 20 minutach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis