Babeczki z bitą śmietaną i brzoskwiniami

    Babeczki z bitą śmietaną i brzoskwiniami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jeden z moich ulubionych deserów - kruche babeczki z bitą śmietaną ozdobione soczystymi brzoskwiniami. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 2 szklanki mąki krupczatki
    • 150 g margaryny
    • 2 żółtka
    • Bita śmietana
    • 500 ml śmietany 30%
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 3 opakowania (9 g) śmietan-fixu
    • brzoskwinie do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mąkę wysiekać z margaryną. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Natłuścić foremki do babeczek.
    3. Urywać kawałki ciasta i wylepiać foremki. Piec przez 20 minut. Po upieczeniu ustawić do góry dnem na stolnicy. Po przestygnięciu wyjąć z foremek.
    4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać śmietanfixy i zmiksować.
    5. Babeczki napełniać śmietaną i dekorować brzoskwiniami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis