Gołąbki z sosem pomidorowo-koperkowym

    Gołąbki z sosem pomidorowo-koperkowym

    1polubienie
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tradycyjne gołąbki to podstawowe danie na świąteczne okazje w mojej rodzinie. Warte zachodu i przygotowań!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 duża biała kapusta
    • 500 g mięsa wieprzowego
    • 200 g mięsa wołowego
    • 250 g surowego boczku
    • 2 duże cebule
    • 1 sucha kajzerka
    • 1 jajko
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka smalcu
    • 250 g sosu pomidorowego
    • 1 pęczek koperku, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Z kapusty oddzielić najładniejsze liście i wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować przez 1-2 minuty, aby zmiękły. Odsączyć i odłożyć na bok.
    2. Mięso i boczek zmielić przez maszynkę. Jedną cebulę drobno posiekać, albo też zmielić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i wymieszać z masą mięsną. Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem.
    3. Z masy formować walce szerokości 5x3 cm i zawijać w liście kapusty.
    4. Dno dużego garnka wyłożyć skrawkami kapusty, ułożyć gołąbki jeden koło drugiego. Zalać 1-1,5 litra wody i gotować przez około 1,5 godziny na małym ogniu.
    5. Na smalcu podsmażyć posiekaną cebulę i dodać do gołabków po godzinie gotowania. Dodać koperek i zalać sosem pomidorowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis