Chłodnik z czerwonych buraczków

    Chłodnik z czerwonych buraczków

    1polubienie
    3godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszna zupa nie tylko na upalny dzień - orzeźwiająca i pełna witamin. Najpierw gotuję buraczki, a potem schłodzone mieszam z ogórkami, rzodkiewką i jajkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg buraczków
    • 1 marchewka
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1 szklanka soku z ogórków kiszonych
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka mąki
    • 1/2 szklanki śmietany lub zsiadłego mleka
    • 4 świeże ogórki gruntowe
    • 4 jajka na twardo
    • 1 pęczek rzodkiewki
    • posiekany koperek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Buraczki oczyścić i zetrzeć na tarce. Zalać 1/2 litra wody, dodać marchewkę i pietruszkę. Gotować przez godzinę.
    2. Dodać sok z ogórków i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Mąkę wymieszać z mlekiem lub śmietaną. Dodać do zupy, wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
    4. Ogórki, rzodkiewkę i jajka pokroić w kostkę i dodać do chłodnika. Przed podaniem posypać koperkiem.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis