Tarta z rabarbarem i truskawkami

    (757)
    1 godz. 25 min

    Pyszna tarta i słodkie połączenie. Nic nie smakuje lepiej z lodami waniliowymi. Można użyć świeżego lub mrożonego rabarbaru.


    Zrobione przez 622 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 500 g świeżego rabarbaru, drobno posiekanego
    • 700 g świeżych truskawek
    • 1 ciasto kruche (podwójne) na blachę o średnicy 23 cm
    • 2 łyżki masła
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem. Dodać truskawki i posiekany rabarbar. Wymieszać owoce z cukrem i mąką i pozostawić na 30 minut.
    3. Wyłożyć nadzienie do gotowego spodu tarty. Na wierzch położyć kilka kawałeczków masła, a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Brzegi górnej i dolnej części ciasta zlepić zwilżając wodą.
    4. Za pomocą pędzla posmarować wierzch żółtkiem. Posypać cukrem. Wyciąć małe otwory w wierzchniej części ciasta, aby umożliwić uciekanie pary.
    5. Piec w temperaturze 200°C od 35 do 40 minut lub do czasu kiedy nadzienie będzie bulgotać a ciasto będzie brązowe. Studzić na podstawce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (757)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (12)