Buraczki z czosnkiem

    Buraczki z czosnkiem

    9polubień
    1godz.


    Zrobione przez 18 osób

    Smaczne buraczki dla miłośników przetworów - marynowane z dodatkiem czosnku i chrzanu będą pysznym dodatkiem do dań na każdą okazję.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiczki

    • 1 kg małych buraczków
    • 1 korzeń (około 10 cm) chrzanu
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 baldachimy kopru
    • Zalewa
    • 1 litr wody
    • 1 łyżka soli
    • 1/2 szklanki octu 10%
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2-3 ziarenka pieprzu
    • 2 ziarna gorczycy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Buraczki oczyścić, ugotować i obrać. Chrzan oczyścić i pokroić w słupki, czosnek obrać, a koper opłukać.
    2. Wszystkie składniki na zalewę zagotować.
    3. Do słoików nakładać buraczki, ząbek czosnku, kawałek chrzanu i koper. Zalać gorącą zalewą, słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć kocykiem i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie przełożyć w ciemne i chłodne miejsce.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis