Tarta z cebulą

    Tarta z cebulą

    1polubienie
    2godz.5min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszna i wyjątkowa w smaku tarta inspirowana kuchnią francuską. Kruche ciasto i aromatyczny farsz z cebuli i żółtego sera.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 1,5 szklanki mąki
    • 1/2 kostki (125 g) masła
    • 3-4 łyżki zimnej wody
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Farsz
    • 3-4 cebule
    • 1 łyżka oleju
    • 1 łyżeczka masła
    • 2 jajka
    • 100-150 g sera żółtego
    • 100 ml śmietany
    • 1 łyżeczka oregano
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Mąkę wysiekać z masłem. Dodać wodę i sól, i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić foremkę na tartę.
    3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremkę i ponakłuwać widelcem. Piec przez 15 minut.
    4. Cebule pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać ser, doprawić solą, pieprzem i oregano. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
    5. Piec przez 20-30 minut, aż masa się zetnie i przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis