Zapiekane bakłażany

    Zapiekane bakłażany

    2polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bakłażan i pomidory smacznie łaczą się w tej potrawie, która jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, z ryb lub po prostu podana z chrupiącą bagietką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 bakłażany
    • oliwa do smażenia
    • 6 pomidorów
    • 3 ząbki czosnku, wyciśniete przez praskę
    • szczypta słodkiej mielonej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Bakłażany umyć, obrać i pokroić na plastry. Oprószyć solą i odstawić, aby puściły sok. Opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć bakłażana z obu stron na rumiano.
    4. Pomidory umyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić czosnkiem, papryką, solą i pieprzem do smaku.
    5. W naczyniu układać warstwy bakłażana przekładając sosem. Posypać natką pietruszki.
    6. Piec przez około 45 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis