Bałażany z pikantną pastą

    Bałażany z pikantną pastą

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo smaczna przystawka lub dodatek do dań - bakłażana zamiast smażyć można upiec w piekarniku. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 bakłażany
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • olej do smażenia
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • kawałek papryczki chili, posiekanej
    • 3 pomidory
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
    • świeża mięta do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry. Oprószyć solą i odstawić, aby puściły sok. Opłukać pod bieżącą wodą, skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem.
    2. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć bakłażana z obu stron na rumiano. Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    3. Na oddzielnej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać zieloną paprykę i chili, smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Dodać na patelnię, wymieszać. Doprawić cukrem i miętą i dusić na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
    5. Bakłażana ułożyć na półmisku i polać sosem. Udekorować miętą i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis