Kotlet drobiowy z pieczarkami

    Kotlet drobiowy z pieczarkami

    6polubień
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczny obiad dla całej rodziny - usmażone na złoto kotlety z kurczaka zapieczone z pieczarkami i żółtym serem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 150 g pieczarek
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku
    • 150 g sera żółtego
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżki oleju
    • 5 łyżek mąki
    • 5 łyżek bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mięso opłukać i pokroić na plastry. Każdy skropić sokiem z cytryny i lekko rozbić.
    2. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni stopić masło, dodać pieczarki i smażyć, aż odparują. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    4. Ser pokroić w plastry. Jajko roztrzepać w misce, dodać mleko, sól i pieprz.
    5. Kotlety z kurczaka oprószyć mąką, obtaczać w jajku i bułce tartej.
    6. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na każdym położyć porcję pieczarek i przykryć plasterkami sera.
    7. Zapiekać przez 10 minut aż ser się roztopi i potrawa będzie gorąca.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis