Placki ziemniaczane na ostro

    Placki ziemniaczane na ostro

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jedno z moich ulubionych dań na chłodny i pochmurny dzień - wspaniale sycące i rozgrzewające placki ziemniaczane z sosem z pieczarek, pomidorów, papryki i kiełbasy. A wszystko posypane serem. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 ziemniaków
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 jajko
    • 2-3 łyżki mąki
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    • Farsz
    • 200 g pieczarek
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 1/2 zielonej papryki
    • 100 g kiełbasy
    • 3 pomidory
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 100 g żółtego sera, startego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać jajko, mąkę, pieprz i sól, wymieszać.
    2. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć 4 duże placki. Odłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu.
    3. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Papryki pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w plasterki, a pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
    4. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i warzywa, i smażyć przez 5-6 minut, cały czas mieszając. Dodać kiełbasę i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Smażyć przez kolejne kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Na placki ziemniaczane nałożyć farsz, posypać serem żółtym, złożyć na pół i chwilę podsmażyć, aby ser się roztopił. Podawać gorące!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis