Udka z kurczaka w cieście piwnym

    Udka z kurczaka w cieście piwnym

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wyjątkowo dobry przepis na przyjęcia i spotkania towarzyskie. Smażone udka w aromatycznym cieście z piwa! Zawsze hit!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g udek z kurczaka
    • 1 litr jasnego piwa
    • 160 g mąki pszennej
    • 1/2 pęczka tymianku, posiekanego
    • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
    • 2 jajka
    • sól i pieprz do smaku
    • 150 ml oleju rzepakowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Udka z kurczaka obrać ze skóry.
    2. Do wysokiego naczynia wlać piwo, wsypać mąkę, tymianek i pietruszkę, dokładnie wymieszać.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka połączyć z piwem, doprawić solą i pieprzem.
    4. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem.
    5. Udka maczać w cieście piwnym i smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis