Gruszki w syropie

    Gruszki w syropie

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Uwielbiam robić przetwory z owoców - w pełni sezonu zamykam w słoikach to, co najlepsze, aby potem cieszyć się ich smakiem zimą.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiki

    • 1 kg twardych gruszek
    • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
    • Zalewa
    • 1/2 szklanki octu 10%
    • 3 szklanki wody
    • 1,5 szklanki cukru
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • kawałek laski cynamonu
    • 8 goździków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Gruszki obrać i umyć. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
    2. W garnku zagotować niewielką ilość wody z kwaskiem cytrynowym. Wrzucić gruszki i gotować przez 3-4 minuty. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
    3. Gruszki nakładać do wyparzonych słoików.
    4. Wszystkie składniki zalewy zagotować. Gorącym płynem z przyprawami zalewać gruszki.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis