Kurczak w pikantnym cieście

    Kurczak w pikantnym cieście

    6polubień
    3godz.40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają to danie więc dość często je przyrządzam - usmażone na złoto soczyste mięso z kurczaka w pikantnym naleśnikowym cieście. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g piersi z kurczaka
    • sól i pieprz
    • przyprawa do drobiu
    • 2 jajka
    • 2 łyżki musztardy miodowej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 ząbki czosnku
    • maggi do smaku
    • 2,5 szklanki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Filety opłukać i osuszyć. Pokroić na duże kawałki, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Do miski wbić jajka i wymieszać z musztardą, mąką, czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i maggi.
    3. Do ciasta włożyć kawałki kurczaka, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
    4. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka z wszystkich stron na złoto. Przekładać na papierowy ręcznik aby odsączyć z tłuszczu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis