Tarta z owocami morwy

    (88)
    1 godz. 30 min

    Eksperymentowałam trochę z tą tartą i odkryłam, że to ulubiony deser w moim domu. Mam mnóstwo tych owoców. Podawać z lodami.


    Zrobione przez 79 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 420 g (3 szkl.) owoców morwy
    • 250 g (1 i 1/4 szkl.) cukru
    • 30 g (1/4 szkl.) mąki pszennej
    • 1 ciasto kruche (podwójne) na blachę o średnicy 23 cm
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    2. W dużej misce wymieszać morwę z cukrem i mąką. Wyłożyć mieszaninę na przygotowany spód do tarty. Na wierzch położyć kawałeczki masła, a następnie przykryć drugą warstwą ciasta. Pofałdować krawędzie, wyciąć szczeliny w górnej warstwie ciasta i popędzlować mlekiem. Włożyć tartę do lodówki na 30 minut.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku pieca do 175°C i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić na metalowej podstawce do ostygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (88)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis