Kurczak z cukinią

    Kurczak z cukinią

    7polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne i szybkie danie nie tylko dla wielbicieli ostrych smaków, ponieważ ilość papryczki chili można dostosować wedle uznania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g piersi z kurczaka
    • 2 suszone papryczki chili
    • 2 papryki - czerwona i zielona
    • 600 g cukinii
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 200 g śmietany
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 pęczka natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć, pokroić w paseczki. Oprószyć solą i pokruszonymi papryczkami chili. Odstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cukinię pokroić w plasterki.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kawałki kurczaka. Dodać warzywa i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając.
    4. Na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Całość zalać śmietaną i chwilę gotować na małym ogniu.
    5. Kurczaka z warzywami wyłożyć na półmisek, polać sosem i posypać posiekaną natką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis