Ogórki małosolne z chrzanem

    Ogórki małosolne z chrzanem

    8polubień
    3dni35min.


    Zrobione przez 14 osób

    Tradycyjny w mojej rodzinie przepis na ogórki z dodatkiem korzenia i liści chrzanu oraz listków porzeczki i dębu.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 kg

    • 1 kg ogórków gruntowych
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 kawałek (5 cm) korzenia chrzanu
    • 2 liście chrzanu
    • kilka listków porzeczki i dębu
    • 3 baldachimy kopru
    • 1 litr wody
    • 1 łyżka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +3dni odstawienie  ›  Gotowe w: 3dni35min. 

    1. Ogórki starannie umyć i osuszyć. Czosnek obrać i przekroić na pół. Korzeń chrzanu obrać i pokroić w słupki. Liście chrzanu, porzeczki i dębu umyć, osuszyć.
    2. Wodę z solą zagotować. Przestudzić.
    3. Na dnie kamiennego garnka układać warstwami koper, liście chrzanu, dębu i porzeczki, czosnek i kawałki chrzanu. Ciasno układać ogórki. Wierzch przykryć koprem, liśćmi chrzanu i czosnek. Zalać zalewą tak, aby ogórki były całkowicie przykryte.
    4. Garnek przykryć pokrywką i odstawić na 3-4 dni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KrystynaRogożaWoźniak
    8

    Przepis bardzo dobry, stosuję go od wielu lat. - 29 cze 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis