Gnocchi - kopytka po włosku

    Gnocchi - kopytka po włosku

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 7 osób

    To jedno z najlepszych dań jakie znam - miękkie i pyszne kluski z ziemniaków, doskanałe jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie polane sosem lub masłem z bułką tartą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków
    • 1/4 kostki (60 g) masła
    • 2 żółtka
    • sól i pieprz do smaku
    • 3/4 szklanki mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać masło, żółtka, sól i pieprz. Zmiksować na jednolitą masę. Odstawić do przestudzenia.
    2. Do przestudzonej masy dodać mąkę i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste można dodać więcej mąki, ale nie za dużo, żeby kluski nie były twarde.
    3. Z ciasta formować małe kulki o średnicy 1,5 cm. Można uformować wałek i pokroić w cienkie plasterki, które później trzeba rozgnieść widelcem.
    4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluski i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać polane sosem lub masłem z bułką tartą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis