Placek ziemniaczany a la pizza

    Placek ziemniaczany a la pizza

    15polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 11 osób

    Pyszne danie, które do złudzenia przypomina pizzę! Ciasto z ziemniaków, a nadzienie z grzybów leśnych (poza sezonem można dodać pieczarki) z dodatkiem parówek, posypane serem. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 600 g ugotowanych ziemniaków
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki mąki
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 1 łyżeczka oleju
    • Nadzienie
    • 200 g borowików, rydzów lub pieczarek
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 parówki
    • 100 g sera żółtego
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • oregano do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, mąkę i przyprawy, szybko zarobić na jednolite ciasto. Wyłożyć równą warstwą do tortownicy wysypanej bułką tartą. Posmarować olejem.
    3. Przygotować farsz: grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć grzyby. Koncentrat wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody, dodać do grzybów.
    4. Parówki pokroić w plasterki i dodać do grzybów. Wymieszać i zagotować.
    5. Farsz wyłożyć na ciasto, posypać serem żółtym. Na wierzchu ułożyć wiórki masła, oprószyć papryką i oregano.
    6. Piec przez 30 minut. Kroić w kliny i od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    2

    Dziwię się że piszę jako pierwsza, danie jest po prostu pyszne, jeden z tych przepisów, do których na pewno powrócę Pozdrawiam - 08 lut 2015

    cyganka47
    autor:
    1

    Super, cala rodzinka uszczesliwiona. - 23 sty 2016

    Agnese
    autor:
    0

    Pycha!!! - 05 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis