Gulasz strogonow
1 / 1 Zdjęcie:  ElaiWlodek
Następne

Gulasz strogonow

Pyszne danie z kuchni rosyjskiej, które zazwyczaj przyrządzam, gdy przychodzi dużo gości. Zawsze hit!

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 1/2 kg polędwicy wołowej lub wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 kiszone ogórki
  • olej do smażenia
  • 1/2 słoika (250 ml) marynowanej papryki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

  1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski o szerokości 1 cm. Pieczarki, cebule i ogórki pokroić w słupki.
  2. Na oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Odłożyć na bok.
  3. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone warzywa i pieczarki. Dodać do mięsa, wymieszać.
  4. Paprykę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami.
  5. Całość zalać 1,5 litra wrzątku, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  6. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i zagęścić gulasz. Gotować przez kilka minut. Smacznego!

rada

Długość gotowania zależy od rodzaju mięsa.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie