Gulasz strogonow

    Gulasz strogonow

    6polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 31 osób

    Pyszne danie, które oryginalnie pochodzi z kuchni rosyjskiej. Tutaj jest moja wersja. Zazwyczaj przyrządzam go gdy przychodzi dużo gości.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/2 kg polędwicy wołowej lub wieprzowej
    • 300 g pieczarek
    • 3 cebule
    • 3 kiszone ogórki
    • olej do smażenia
    • 1/2 słoika (250 ml) marynowanej papryki
    • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski o szerokości 1 cm. Pieczarki, cebule i ogórki pokroić w słupki.
    2. Na oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Odłożyć na bok.
    3. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone warzywa i pieczarki. Dodać do mięsa, wymieszać.
    4. Paprykę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami.
    5. Całość zalać 1,5 litra wrzątku, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.
    6. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i zagęścić gulasz. Gotować przez kilka minut. Smacznego!

    Rada

    Długość gotowania zależy od rodzaju mięsa.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis