Zaloguj się Zarejestruj się

Sos cytrynowy do makaronu

Lekki i aromatyczny sos do makaronu na bazie białego wytrawnego wina i śmietany, z dodatkiem cytryny i parmezanu.

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

  1. Na patelni roztopić połowę masła, dodać wino i podgrzewać na wolnym ogniu, aż trochę odparuje.
  2. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas mieszając. Doprawić papryką, dodać skórkę i sok z cytryny, pozostałe masło i parmezan. Wymieszać na gładki sos i podawać do makaronu.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie