Sos cytrynowy do makaronu

    Sos cytrynowy do makaronu

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Lekki i aromatyczny sos do makaronu na bazie białego wytrawnego wina i śmietany, z dodatkiem cytryny i parmezanu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka masła
    • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    • skórka otarta z cytryny
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 4 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Na patelni roztopić połowę masła, dodać wino i podgrzewać na wolnym ogniu, aż trochę odparuje.
    2. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas mieszając. Doprawić papryką, dodać skórkę i sok z cytryny, pozostałe masło i parmezan. Wymieszać na gładki sos i podawać do makaronu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis