Pieczone pikantne udka

    Pieczone pikantne udka

    2polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Smaczny przepis na kurczaka pieczonego z dodatkiem pomidorów, papryki i cebuli. Najlepiej smakuje podany na ryżu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg udek z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • 4 papryki
    • 3 pomidory
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki masła
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 2 gałązki tymianku
    • 2 łyżki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Udka opłukać, osuszyć i posypać solą, pieprzem i papryką. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    3. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ósemki. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle.
    4. Do cebuli dodać paprykę i pomidory, smażyć przez 3 minuty.
    5. Tymianek i rozmaryn posiekać. Dodać do warzyw, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    6. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć udka ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia na warstwę warzyw.
    7. Piec przez około 30 minut.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis