Marynowane buraczki w syropie octowo-cukrowym

    Marynowane buraczki w syropie octowo-cukrowym

    5polubień
    45min.


    Zrobione przez 29 osób

    Smaczne buraczki, które są doskonałym dodatkiem do mięs i wędlin. Najlepiej do marynaty nadają się te w pierwszej fazie wzrostu.

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoiczków

    • 1 kg małych buraczków
    • Zalewa
    • 1 szklanka octu 10%
    • 1,5 szklanki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Buraczki umyć, oczyścić i gotować przez 5-10 minut. Przestudzić i obrać ze skórki.
    2. Ocet zagotować, dodać cukier i wymieszać, aby się całkowicie rozpuścił.
    3. Buraczki nakładać do małych słoików i zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki.
    4. Słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce dnem do góry, przykryć kocykiem i pozostawić do ostygnięcia.

    rada

    Jeśli zabraknie zalewy to należy odpowiednio zmniejszyć proporcje octu i cukru, przygotować dodatkową i uzupełnić słoiki.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Pjotter
    autor:
    5

    - - 08 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis