Krem marchewkowy

    Krem marchewkowy

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Smaczna i prosta zupa-krem z dodatkiem imbiru, czosnku i ostrej papryki - wspaniale rozgrzewająca w zimowy dzień.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 marchewek
    • 2 cebule
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 2 cm kawałek korzenia imbiru
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka masła
    • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
    • 5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
    • curry, sól do smaku
    • 1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego
    • 150 g jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Imbir, czosnek i seler posiekać.
    2. W garnku rozgrzać masło i smażyć warzywa wraz z czosnkiem i imbirem przez około 6 minut, cały czas mieszając. Doprawić ostrą papryką i smażyć przez kolejną minutę.
    3. Całość zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 25 minut.
    4. Zupę zmiksować na gładko. Doprawić solą i curry.
    5. Szczypiorek wymieszać z jogurtem. Wlewać po trochę do miseczek z zupą, lekko rozmieszać widelcem, aby powstał dekoracyjny wzorek. Można położyć na wierzch plasterek marchewki. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis