Kutia świąteczna

    Kutia świąteczna

    1polubienie
    19godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Na ten wyjątkowy deser czekam cały rok. Przyrządzana na bazie pszenicy z makiem, miodem i dużą ilością orzechów oraz suszonych owoców. Ta kutia to specjalność mojego taty - jest płynna i pomimo ogromej zawartości bakalii sprawia wrażenie lekkiej!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 30 salaterek

    • 200 g pszenicy
    • 250 g maku
    • 500 ml mleka
    • 500 ml miodu
    • 200 g orzechów włoskich
    • 200 g migdałów
    • 100 g orzechów laskowych
    • 200 g rodzynek
    • 100 g fig

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +16godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 19godz.30min. 

    1. Pszenicę opłukać i namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na 12 godzin.
    2. Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić na sicie, a następnie przemielić 2-3 razy.
    3. Pszenicę odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, aż będzie miękka.
    4. Miód rozpuścić w 4-5 litrach zimnej przegotowanej wody. Dodać mak i pszenicę, wymieszać.
    5. Orzechy i migdały posiekać, rodzynki sparzyć, a figi pokroić w paseczki. Dodać do maku z pszenicą, wymieszać. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin - im lepiej schłodzona, tym pyszniejsza.

    rada

    Można dodać więcej miodu jeśli chcemy żeby kutia była słodsza.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis