Czosnkowy schab

    Czosnkowy schab

    10polubień
    3godz.25min.


    Zrobione przez 21 osób

    Czosnek należy do moich ulubionych przypraw - ma niezwykłe właściwości, intensywny smak i aromat. Tym razem przyrządziłam mocno czosnkową pieczeń.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1-1,5 kg schabu bez kości
    • 5-6 ząbków czosnku
    • sól i pieprz do smaku
    • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
    • 1 łyżka kminku
    • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    • 3 łyżki masła
    • 1/2 szklanki bulionu warzywnego (lub drobiowego)
    • 1/2 szklanki białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.25min. 

    1. Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    2. 3 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać ziele angielskie, kminek i paprykę, wymieszać. Mieszaniną natrzeć mięso i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    4. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć schab ze wszystkich stron.
    5. Pozostały czosnek pokroić w plasterki i obłożyć nimi schab. Przełożyć do brytfanki, polać bulionem.
    6. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, piec przez około godzinę. W trakcie pieczenia polewać mięso winem. Po upieczeniu odstawić na 15 minut, a następnie kroić i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    6

    wyśmienite danie - 18 lut 2014

    Efeb13
    autor:
    3

    Chociaż może trochę niezdrowe, ale w smaku niebo w gębie! - 10 kwi 2013

    MonikaSzymona
    autor:
    2

    No własnie pieke zobaczymy jak wyjdzie. - 23 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis