Tarta jagodowa

    Tarta jagodowa

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 63 osoby

    To przepis na tartę bez pieczenia, więc w gorące letnie dni nie musisz włączać piekarnika, chyba że chcesz upiec spód. Jeśli używa się mrożonych jagód, trzeba je odsączyć, a sok wykorzystać zamiast wody.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
    • 1 szczypta soli
    • 235 ml (1 szkl.) wody
    • 600 g (4 szkl.) świeżych jagód
    • 1 łyżka masła
    • 1 gotowy spód do tarty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W rondelku wymieszać cukier ze skrobią kukurydzianą i solą. Dodać wodę i 1 szklankę jagód. Gotować mieszając na średnim ogniu, aż masa będzie gęsta (około 8 do 10 minut).
    2. Dodać masło i studzić około 5 minut. Dodać pozostałe jagody i wymieszać.
    3. Wlać nadzienie do gotowego spodu, a następnie chłodzić w lodówce przez 2 do 4 godzin.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis