Krokiety z grzybami

    Krokiety z grzybami

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    W sezonie na grzybobranie zawsze odkładam piękne sztuki prawdziwków i je zamrażam, aby później przygotować wspaniałe krokiety do wigilijnego barszczu.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g mrożonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
    • 100 g masła
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • 2 łyżki mąki
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Grzyby wrzucić do rondelka i dusić, aż odparuje płyn. Posiekać.
    2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać grzyby, 2 łyżki bułki tartej i 2 łyżki mąki. Wymieszać i smażyć przez 2-3 minuty. Zestawić z ognia.
    3. Jajka obrać i posiekać, dodać do masy grzybowej razem z pietruszką. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać odrobinę bułki tartej.
    4. Z masy formować krokiety (małe kotleciki) i obtaczać w bułce.
    5. Na patelni roztopić pozostałe masło i smażyć krokiety z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło do barszczu.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis