Waniliowe serduszka z owocami

    Waniliowe serduszka z owocami

    2polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne kruche ciasteczka w kształcie serduszek przekładane kremem z serka mascarpone i owocami. Doskonałe na Walentynki!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 200 g mąki pszennej
    • 50 g cukru pudru
    • 100 g masła
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka śmietany
    • kilka kropli aromatu wanilowego
    • Krem
    • 500 g mieszanych owoców (jagody, maliny, truskawki)
    • sok i skórka otarta z cytyny
    • 1 paczka (16 g) cukru waniliowego
    • 250 g serka mascarpone
    • cukier puder do oprószenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Wysiekać z masłem, dodać żółtko, śmietanę i wanilię, wysiekać. Szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć pergaminem.
    3. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wykroić foremką serduszka, ułożyć na blaszce. Piec przez 12-15 minut na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia.
    4. Owoce opłukać, odsączyć i posypać skórką otartą z cytryny. Serek wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.
    5. Serkiem posmarować 2/3 ciastek i obłożyć owocami, złożyć po dwa w piramidki. Przykryć pozostałymi serduszkami. Oprószyć cukrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis