Wiśniowy tort z musem czekoladowym

    Wiśniowy tort z musem czekoladowym

    2polubienia
    4godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wyjątkowy tort nie tylko na wyjątkowe okazje! Miękki biszkopt czekoladowy przekładany kremem i musem czekoladowym. Palce lizać!

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Biszkopt
    • 6 jajek
    • 150 g cukru
    • 150 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g gorzkiej czekolady
    • 150 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Mus czekoladowy
    • 100 g masła
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 3 jajka
    • 2 łyżeczki kakao
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • 1/3 szklanki wody
    • 300 g wiśni w syropie
    • Masa
    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g cukru pudru
    • 1/2 kieliszka koniaku
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • polewa waniliowa do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.15min. 

      Biszkopt

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Tortownicę natłuścić i wysypać mąką.
    2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając.
    3. Do masy czekoladowej dodać mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać. Na końcu połączyć z pianą z białek.
    4. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec przez 45 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie przekroić na 3 blaty.
    5. Mus

    6. W rondelku rozpuścić masło z czekoladą, przestudzić.
    7. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z kakao, dodać do masy czekoladowej i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą.
    8. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić, a następnie dodać do masy. Wstawić do lodówki aby mus trochę stężał.
    9. Masa

    10. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać koniak, aromat i wymieszać.
    11. Blaty skropić syropem z wiśni. Jeden blat posmarować musem, na wierzch wyłożyć wiśnie i przykryć drugim blatem. Rozsmarować masę waniliową i przykryć trzecim blatem. Całość pokryć polewą, można udekorować wiśniami. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis