Pierogi kapuściane

    Pierogi kapuściane

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Wspaniałe pierogi z farszem z białej kapusty podsmażanej z cebulą. Smakują doskonale z sosem grzybowym lub z cebulką i skwarkami.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Farsz
    • 1 mała główka kapusty
    • 2 cebule, posiekane
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • Ciasto
    • 400 g mąki pszennej
    • 3 łyżki masła
    • 1 szklanka wody
    • 1 żółtko
    • 1 białko do smarowania brzegów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Kapustę pokroić w ćwiartki i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i przestudzić. Dobrze odcisnąć z wody i zmielić w maszynce do mięsa.
    2. Podsmażyć cebulę na rozgrzanej oliwie. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i smażyć przez 10 minut.
    3. Mąkę przesiać do miski. Masło rozpuścić z 1/4 szklanki wody. Dodać pozostałą wodę i wlać do miski z mąką. Dodać żółtko, wymieszać i zarobić elastyczne, jednolite ciasto.
    4. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać kółka od szklanki. Nakładać po łyżeczce farszu. Brzegi posmarować białkiem. Zlepiać pierogi przyszczypując brzegi.
    5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami i gotować przez 6-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis