Klopsiki koperkowe w sosie

    Klopsiki koperkowe w sosie

    14polubień
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pamiętam to danie z czasów mojej młodości i postanowiłem je odtworzyć. Jest pyszne i łatwe w przygotowaniu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 0,5 kg mięsa mielonego
    • 1/2 łyżeczki jarzynki
    • duży pęczek świeżego koperku (może być mrożony)
    • 1 duża marchewka
    • 2 jajka
    • 250 ml śmietany 18%
    • papryka mielona
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mięso mielone wymieszać z jarzynką.
    2. Koperek posiekać, a marchew zetrzeć na tarce. Wymieszać z mięsem, dodać jajka i wyrobić na jednolitą masę.
    3. Z masy formować klopsiki - najlepiej ręce moczyć w zimnej wodzie, wtedy mięso nie przylepia sie do rąk, a klopsiki wychodzą ładne i gładkie.
    4. Smażyć klopsiki na oleju.
    5. Sos na patelni podprawić śmietaną, wymieszać, ale już nie gotować. Doprawić papryką, solą i pieprzem do smaku. Życzę smacznego! Najlepsze z ziemniakami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    olena2012
    autor:
    0

    pycha, jak u mojej mamy! - 06 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis