Cukinia faszerowana mieloną wołowiną

    Cukinia faszerowana mieloną wołowiną

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Proste i pyszne danie na każdą okazję. Cukinie nadziewane mielonym mięsem z dodatkiem natki pietruszki, zapieczone pod chrupiącą bułką tartą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg cukinii
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
    • 500 g mielonej wołowiny
    • sól do smaku
    • bułka tarta
    • oliwa z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
    2. Cukinie opłukać i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ tak, aby powstały "łódki". Miąższ posiekać, razem z pietruszką i czosnkiem. Dodać wołowinę, posolić do smaku i wymieszać.
    3. Farsz nakładać do połówek cukinii i układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać bułką tartą i skropić oliwą.
    4. Piec przez 40 minut.

    rada

    Razem z cukinią można upiec parę ziemników, będą dobrym dodatkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis