Tarta jabłkowa po szwedzku

    (222)

    Tarta jabłkowa z cynamonowym ciastem. Znakomita na podwieczorek lub śniadania z kawą lub herbatą.


    Zrobione przez 205 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 700 g jabłek Granny Smith - obranych, wydrążone gniazda nasienne, pokrojonych w plasterki
    • 1 łyżka cukru
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 125 g (1 szkl.) mąki
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 170 g stopionego masła
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. Wymieszać jabłka z 1 łyżką cukru, wyłożyć do wysokiego naczynia na tartę. Dokładnie wymieszać 1 szklankę cukru z mąką, cynamonem, masłem i jajkiem. Wyłożyć ciasto równomiernie na wierzchu jabłek.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku aż jabłka się ugotują, a wierzch będzie złocisty (około 40 do 45 minut).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (222)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis