Ciasto ryżowe po włosku

    Ciasto ryżowe po włosku

    6polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Tradycyjne ciasto, które można znaleźć w każdej włoskiej kawiarni. Ten przepis to uproszczona wersja z podstawowych składników - mleko, ryż, cukier i jajka.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 litr pełnotłustego mleka
    • 200 g ryżu
    • 200 g cukru
    • 1 łyżka masła
    • 2 jajka
    • bułka tarta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Ryż gotować na mleku razem ze 100 g cukru przez około 10 minut. Sprawdzić czy jest miękki, w razie konieczności gotować dłużej. Zdjąć z ognia, dodać masło i przestudzić.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno.
    3. Do ryżu dodać pozostały cukier, żółtka i pianę z białek, wymieszać.
    4. Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia w wersji bezglutenowej). Wyłożyć masę ryżową.
    5. Piec przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis