Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

    Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 8 osób

    Przepyszne ciasto z prawdziwą czekoladą, pachnące cynamonem. Najlepsze podane z jagodowymi lub cytrynowymi lodami.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 100 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
    • 100 g masła
    • 150 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 3 jajka
    • 150 g drobnego cukru
    • 100 g mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić i oprószyć mąką tortownicę o średnicy 20 cm.
    2. Czekoladę włożyć do rondelka razem z masłem. Roztopić na małym ogniu. Dodać połowę orzechów, wymieszać i odstawić.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z łyżką cukru na sztywno.
    4. W oddzielnej misce ubić żółtka z pozostałym cukrem. Dodać mąkę, proszek i cynamon. Dodać masę czekoladową, dobrze połączyć. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
    5. Ciasto wyłożyć do foremki, posypać resztą orzechów.
    6. Piec przez około 30 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis