Stek z tuńczyka w ziołowym sosie

    Stek z tuńczyka w ziołowym sosie

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten przepis z kuchni włoskiej jest zdrowym, wyjątkowo smacznym i prostym sposobem na świeżego tuńczyka. Polecam spróbować!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 steki z tuńczyka (po 200 g)
    • 2 cebule, grubo pokrojone
    • sól i pieprz do smaku
    • Sos
    • 30 g świeżej mięty
    • 30 g świeżej bazylii
    • sok z 1 cytryny
    • oliwa z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rybę opłukać i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
    2. Cebulę ugotować w niewielkiej ilości wody aby zmiękła. Odcedzić i zrumienić na oliwie.
    3. Przygotować sos: w moździerzu utrzeć miętę z bazylią, dodać sok z cytryny i oliwę, cały czas ucierając, aż powstanie gęsty sos.
    4. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać tuńczyka. Smażyć z obu stron przez 4-5 minut, w zależności od grubości steków.
    5. Na półmisku ułożyć cebulę, na wierzch steki z tuńczyka i całość polać sosem. Oprószyć solą i pieprzem - gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis