Szaszłyki z kalmarów i pomidorków koktajlowych

    Szaszłyki z kalmarów i pomidorków koktajlowych

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta kombinacja owoców morza, pomidorów i oliwek przywodzi to co najlepsze z kuchni śródziemnomorskiej. Wspaniały początek na przyjęcie przy grillu!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 g kalmarów, oczyszczonych
    • 200 g pomidorków koktajlowych
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżki wytrawnego białego wina
    • 4 łodygi selera naciowego wraz z liśćmi, posiekane
    • 30 g zielonych oliwek, posiekanych
    • 30 g czarnych oliwek, posiekanych
    • skórka z 1 cytryny
    • skórka z 1 pomarańczy
    • biały pieprz do smaku
    • Do podania
    • oliwa z oliwek extra virgin
    • oliwki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Wszystkie składniki z wyjątkiem dodatkowej oliwy i oliwek wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę. Co 10 minut zamieszać.
    2. Grill rozgrzać do średniej temperatury. Namoczyć 6 bambusowych patyczków do szaszłyków.
    3. Na patyczki nadziewać kalmary i pomidory. Natłuścić ruszt i ułożyć szaszłyki. Grillować przez 10 minut, w połowie pieczenia smarując je marynatą.
    4. Podawać skropione oliwą i z dodatkowymi oliwkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis