Tradycyjny czekoladowy tort Sachera

    Tradycyjny czekoladowy tort Sachera

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 14 osób

    Klasyk deserów z kuchni austriackiej - bardzo czekoladowe ciasto z nadzieniem morelowym. Ten wypiek zapewni ci miano speca od ciast - przynajmniej w gronie przyjaciół!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 g masła
    • 180 g cukru
    • 200 g czekolady, roztopionej
    • 6 jajek
    • 250 g przesianej mąki tortowej
    • szczypta soli
    • 30 g konfitury morelowej, podgrzanej
    • czekoladowa polewa do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C. Natłuścić tortownicę o średnicy 18 cm.
    2. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać roztopioną czekoladę, dalej miksując. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodawać do masy po jednym na raz, cały czas miksując. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając.
    3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
    4. Ciasto przełożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Piec przez godzinę. Odstawić na metalową kratkę do przestygnięcia.
    5. Ciasto przekroić w poprzek na dwa blaty. Spodni blat posmarować konfiturą i złożyć z powrotem. Udekorować polewą lub roztopioną czekoladą.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis