Czarny ryż z krewetkami i cukinią

    Czarny ryż z krewetkami i cukinią

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekka alternatywa dla białego ryżu - czarny ryż w połączeniu z krewetkami i cukinią zadowoli najbardziej wybredne podniebienie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g czarnego ryżu
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 szalotka, posiekana
    • 1-2 małe cukinie, pokrojone w kostkę
    • 150 krewetek, obranych
    • 200 ml wytrawnego białego wina
    • 1 mały pęczek szczypiorku, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody gotować ryż przez około 18 minut, aż będzie miękki.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć szalotkę przez 3 minuty. Dodać cukinię, wymieszać.
    3. Dodać krewetki i całość zalać winem, zagotować, od czasu do czasu mieszając, aż wino wyparuje.
    4. Ryż odcedzić i wymieszać ze szczypiorkiem. Dodać krewetki z cukinią, gotować przez parę minut. Przed podaniem skropić oliwą.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis