Tarta dyniowa bez cukru

    (49)

    Dobre ciasto dla cukrzyków i nie ma posmaku.


    Zrobione przez 50 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 gotowy spód do tarty
    • 1 jajko
    • 6 g słodziku w proszku
    • 1 łyżeczka przyprawy do dyni (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa)
    • 245 g puree z dyni (można zrobić ze świeżej)
    • 235 ml niesłodzonego mleka skondensowanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W średniej misce dobrze wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem i przyprawą do dyni. Dodać dynię i mleko i wymieszać na gładką masę. Wlać mieszaninę do gotowego spodu do tarty.
    3. Położyć ciasto na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, lub do czasu gdy ciasto będzie na środku stężałe.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak zrobić puree z dyni

    Prosty przepis na puree z dyni znajdziesz tu: Puree z dyni
    Pamiętaj, że puree z dyni możesz przygotować wcześniej i zamrozić.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (49)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)