Krem pieczarkowy Pati

    Krem pieczarkowy Pati

    8polubień
    1godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Pyszny, aksamitny krem pieczarkowy. Polecam. Bardzo prosta zupa-krem na bazie lekkiego rosołu, z cebulą i marchewką.

    pao77 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula
    • 1 marchewka
    • 600 g pieczarek
    • 2 litry lekkiego rosołku
    • 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18 %
    • posiekana natka pietruszki do dekoracji
    • masło lub olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Cebulę pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pieczarki pokroić na plasterki.
    2. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli wrzucić pieczarki. Podsmażać, aż do nabrania złocistego koloru. Zalać dwoma szklankami rosołu, dodać marchew i gotować do miękkości - około 20 minut.
    3. Zalać pozostałym rosołem, doprawić w razie konieczności. Zestawić z ognia i dodać śmietanę. Zmiksować w malakserze na krem. Przelać do filiżanek lub bulionówek, udekorować natką. Podawać np. z chrupiącą grzanką. Smacznego!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    http://pao77.blox.pl/2012/12/KREM-PIECZARKOWY.html

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis