Pomidory nadziewane anchois i kaparami

    Pomidory nadziewane anchois i kaparami

    1polubienie
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wyjątkowo smaczne danie z kuchni śródziemnomorskiej - może być podawane jako przystawka lub dodatek do dania głównego.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg dojrzałych pomidorów
    • 120 g bułki tartej
    • oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula
    • 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 6 filecików anchois
    • 30 g kaparów
    • świeże oregano
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
    2. Pomidory opłukać, usunąć łodyżki i stwardniałe, zielone części i łyżeczką wydrążyć z pestek. Przekroić na pół (opcjonalnie) i posolić w środku. Odwrócić do góry nogami, aby osuszyć z soku.
    3. W międzyczasie, na patelni na niewielkiej ilości oliwy zrumienić bułkę tartą, często mieszając. Odłożyć na bok.
    4. Cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na oddzielnej patelni. Dodać odrobinę pietruszki i czosnku, smażyć przez kolejne 10 minut. Anchois opłukać i dodać do pietruszki, rozdrobnić widelcem i smażyć, aż będą mocno rozdrobnione.
    5. Zawartość obu patelni przełożyć do miski, dodać kapary i odrobinę oregano. Dobrze wymieszać i napełniać pomidory. Posypać zrumienioną bułką.
    6. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą i ułożyć pomidory. Posypać pietruszką i oregano, skropić oliwą.
    7. Piec przez 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis